Video

Lentefeest bloeizone De Wilgen e.o.

Op 15 april heeft bloeizone De Wilgen e.o. de opening van het nieuwe seizoen ingeluid met een lentefeest voor alle inwoners van De Wilgen, Smalle Ee en Buitenstvallaat. Ondanks de kou en wind was er een goede opkomst. De kookgroep had pompoensoep gemaakt met pompoenen uit eigen tuin en ambachtelijk brood uit de omgeving. De beweeggroep kondigde nieuwe activiteiten aan en de wisselbeker van de jeu-de-boules stratencompetitie van 2022 werd uitgereikt. Hiermee is meteen ook een start gemaakt voor de jeu-de-boules competitie van 2023. Daarna ging iedereen naar de dorpstuin met de kweekbakjes met zaailingen die weken daarvoor uitgedeeld zijn aan bewoners om de eerste plantjes in de tuin te gaan zetten.

De tuin is het laatste succesverhaal van onze bloeizone. Vanaf januari 2023 tot heden is er door een grote groep bewoners veel werk verzet op de dorpstuin. Er is een schapenhek geplaatst en er zijn ladingen compost en grond gehaald, uitgeladen en verdeeld over de tuin. De eerste plantjes staan er in en de poters zijn vorige week geplant. Er is veel gezelligheid en gezamenlijke arbeid en we hopen en verwachten dat dat alleen maar toe zal nemen als over een paar weken de tuin er bloeiend bij staat.

Tekst: Els van Gammeren-Haas
Film: Robin van Gammeren (https://robinvangammeren.journoportfolio.com/)

Deze activiteit is onderdeel van de Bloeizone Fryslân Estafette 🌸 Mede mogelijk gemaakt door stichting De Friesland.

Video | Waarom hoef je in Groningen plastic afval niet te scheiden? En waar eindigt je vuilnis?

Tijdens de stakingen van de milieudienstmedewerkers afgelopen februari werd maar weer eens duidelijk hoe belangrijk de afvalverwerking van Stad is. Zonder zou Grun één grote bende zijn. Voor ons reden om eens een dagje mee te lopen met de afvalverwerking. Want hoe gaat dat eigenlijk allemaal? En waarom hoeven we in Groningen ons groenafval bijvoorbeeld niet te scheiden? Je ziet het hier: de wondere wereld van vuilnis.

Overigens is het wel belangrijk dat je glas, papier en textiel scheidt.

We b

NK Carbiddarten in Tiendeveen: 'Als de knal maar goed is'

Oorverdovende klappen. Voor huisdieren misschien wat minder plezierig, maar voor veel mensen is het de ultieme eindejaarsbeleving: carbidschieten. Vandaag in Tiendeveen gebeurde dat, maar dan wel in een bijzondere variant. 26 Teams streden daar om de titel Nederlands kampioen Carbiddarten.

Op een voetbalveld is een geïmproviseerd dartboard getekend. Hoe beter je weet te mikken, hoe meer punten je scoort. En hoe groter dus de kans dat je die felbegeerde beker mee naar huis mag nemen.

"De knalle

Schaatskoorts: Geheime vennen en scherpe ijzers

Schaatsen: het houdt Drenthe in zijn greep met dit koude weer. Zodra vadertje winter zijn ijzige adem over de wateren van de provincie uitblaast, staan de slijpmachines al te draaien en wordt het verraderlijk kraken van het ijs voor lief genomen. Boswachter Evert Thomas heeft een plekje weten te vinden waar hij, ondanks deze schaatskoorts, alle rust en ruimte heeft om naar hartenlust rondjes te rijden. Hij hoeft het bevroren Elpermeer alleen te delen met zijn collega. Zelfs de ganzen hebben niks

Eerste Visparel van Drenthe: Visplek met praatje als fraaie bijvangst

Daarom wordt bij diverse dorpen en plekken in de regio geprobeerd een Visparel te realiseren. "Dit is een visstekje waar je samen met je kind kunt genieten van een mooi stukje waternatuur in de wijk. Een gezellige plek waar je een praatje kunt maken en in contact komt met buurtgenoten."

Volgens Mensinga is de Visparel een uitkomst voor mensen die toe zijn aan wat sociale interactie: "Je ziet het gewoon als mensen aan het vissen zijn op zo'n plek: die komt even langs, die komt even langs, er wor

Iraanse vrouwen in Drenthe steunen demonstranten: 'Mijn hart brak'

De dood van de Iraanse Mahsa Amini op 16 september zorgt ook in Drenthe voor hevige emoties. De vrouw werd eerder deze maand aangehouden omdat ze haar hoofddoek niet goed zou hebben gedragen en overleed daarna in hechtenis. Iraanse vrouwen in onze provincie kijken met pijn in het hart naar de ontwikkelingen in hun moederland.

Zahra Ghalamzanashraf woont in het AZC in Emmen. De Iraanse zucht als ze wordt gevraagd of ze de beelden van de protesten in Iran heeft gezien. "Toen ik de video's zag van

Kamperen, maar dan anders: bushcraften

Voor de serie 'Kamperen, maar dan anders' gaat verslaggever Robin van Gammeren op zoek naar manieren van kamperen buiten de gebaande paden. Het begon met een tent, toen was er alleen nog een hangmatje, maar nu blijft de rugzak wel erg leeg: ze gaat bushcraften.

Survival en bushcraft hebben erg veel met elkaar gemeen: leren om voedsel te verzamelen in de natuur, gereedschap te maken van bomen, en een veilig onderkomen te bouwen op de bosgrond. Het verschil zit 'm in de motivatie.

Bij survival l

Kamperen, maar dan anders: in een hangmat onder het bladerdak

Voor de serie 'Kamperen, maar dan anders' gaat verslaggever Robin van Gammeren op zoek naar manieren van kamperen buiten de gebaande paden. En soms betekent dat dat ze tussen de bomen onder de open lucht belandt.

"Het is geweldig gewoon", zegt boswachter Pauline Arends blij terwijl ze ligt te schommelen in haar hangmat. Ze kan zich "niks mooiers bedenken" dan hangmatkamperen. Waar de meeste mensen een tentje opzetten als ze gaan kamperen, hangt Arends dus haar hangmat tussen twee bomen. Daar sc

Kamperen maar dan anders: tentje in de achtertuin

Voor onze serie 'Kamperen, maar dan anders' gaat verslaggever Robin van Gammeren op zoek naar manieren van kamperen buiten de gebaande paden. Zoals bijvoorbeeld je tentje opzetten in iemand anders' achtertuin - klinkt misschien niet zo spannend, maar dat kan het best zijn!

Midden in de wildernis je tentje opzetten - veel meer ROEG! wordt het niet. Maar hoe fijn het ook is om omringd door natuur en ver weg van de beschaving te overnachten, wildkamperen is verboden in Nederland. Ook bieden campin

Duurzame voedselproductie: drie voorbeelden in Drenthe

Met het stikstofprobleem, nog te behalen Urgenda-doelen en peperduur gas wordt duurzame voedselproductie met rasse schreden een prioriteit. Welke innovatieve initiatieven zijn al in gang gezet in Drenthe? In dit artikel worden drie voedselproducenten in de schijnwerpers gezet. Ze verschillen veel van elkaar: waar de een voedsel verbouwt om zelfvoorzienend te zijn, boert de ander op commerciële schaal. Ook hebben ze allen hun eigen aanpak, een ding hebben ze gemeen. Ze hebben de wens om zo duurza